Achtergrond informatie omtrent verlies

Er zijn veel boeken geschreven rond het thema verlies en rouw.

Hieronder verwijs ik naar diverse boeken, met een linke naar de site van de uitgever, ze zijn eventueel ook te koop bij andere aanbieders. 

Nabestaanden

De Belgische spreker en schrijver, rouwspecialist Manu Keirse heeft veel geschreven en gesproken over het onderwerp rouw. In een interview in Trouw geeft hij 8 levenslessen. 

Deze zijn terug te vinden op de Website Ik mis je. Ook zijn er lezingen van hem op Youtube te zien. Manu Keirse gelooft niet langer in rouwverwerking. Rouw verwerk je niet, je overleeft je verlies en je leeft ermee. In een interview in De Verwondering wordt dit mooi besproken. 

Het boek  Ze zeggen dat het overgaat, van John Maes en Evamaria Jansen, uitgegeven door uitgeverij Witsand, werd mij aangeraden. 

Ook het boek Rouw op je dak, van Jos Brink gericht op het verder leven na de dood van een dierbare, kan tot steun zijn. Het schrijft niet voor hoe het moet, maar het biedt vooral herkenning en steun. 

Kinderen

Speciaal voor kinderen zijn er ook diverse boeken, die het thema rond de dood en verlies belichten. Het boek Doodgewoon van Bette Westera & Sylvia Weve is een zeer mooi vormgegeven boek en kan voor kinderen een prettige houvast en gespreksingang zijn. 

Terminaal zieken

Rouw en verlies wordt door iedereen anders ervaren. Ook personen die weten dat zij terminaal ziek zijn, hebben te maken met rouw en verlies. Verlies van functies van het lichaam, rouw om de periode die zij niet meer mee zullen maken. Coen Verbraak heeft een aantal mensen geïnterviewd en hiervan zijn zowel een TV-Serie, Kijken in de ziel seizoen 10, als een boek, Op de drempel gemaakt. 

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk denk ik dat er eigenlijk maar één zekerheid in het leven is, en dat is de dood. En de manier waarop je in het leven staat, geeft je eigenlijk een soort relatie met de dood.

Hoe wil je herinnert worden, hoe wil je dat er op je uitvaart over jou wordt gesproken. Het zijn zaken waarover je heel bewust kunt nadenken en dit kan je ook houvast geven in je dagelijkse leven, of je nu weet dat je einde nabij is, of dat je dat niet weet.

Steven Covey en ook Ben Tiggelaar ( de kleine Covey) hebben hiervoor aandacht en dit heeft mij zeer veel kracht gegeven.  

 

Er zijn veel boeken geschreven rond het thema verlies en rouw.

De Belgische spreker en schrijver, rouwspecialist Manu Keirse heeft veel geschreven en gesproken over het onderwerp rouw.