Vasthouden

April 29, 2020

 

​​Corona, sinds 9 maart 2020 geven we in Nederland elkaar niet meer een hand. Toen hadden we niet kunnen voorzien dat dit een lange tijd zou worden zonder fysiek contact met vele mensen om ons heen. Ook direct familie, ouders, broers en zussen, we mogen elkaar niet meer vasthouden. Ik moest al snel denken aan huidhonger, zoals ook beschreven in het boek Rouwlust.  

 

 

 

De huidhonger begint echter al voor het overlijden. Nu er in de laatste levensfase weinig of geen fysiek contact meer is toegestaan, dat heeft nog een heel andere impact. Het niet mogen aanraken van je vader of moeder, van je naaste, dat is ontzettend moeilijk. Niet voor te stellen voor mij, die dit niet is overkomen. 

Dit artikel van de NOS geeft hier wel meer inzicht in. 

 

Dan is daar de dag van de uitvaart, crematie of begrafenis. Ook dan is het fysieke contact met je naasten zeer beperkt. Dit voelt hartverscheurend. Er is een live stream, zodat de mensen die niet kunnen of mogen komen, toch verbonden zijn met de bijeenkomst. 

Daarna komt het moment van reflectie, voor de nabestaanden thuis, ieder in hun eigen huis, iedereen zoveel mogelijk thuis. Wat helpt dan. Een sjaal, een trui, een vest. Iets tastbaars. Ook foto’s kunnen op zo’n moment troost bieden. Herinneringen, recent of uit een ver verleden. 

 

Ik hoop dat het iedereen lukt om de juiste materialen te vinden, in woord, beeld, geur, gevoel of smaak. Alles is even waardevol. 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

May 4, 2020

April 29, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2020 by AHvGF

info@astridsafscheidsfotos.nl | Utrecht 

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon